Optimaliseer je mondgezondheid met de juiste voeding
Yvonne Kort, de lifestyle mondhygiënist van 'Oergezonde mond' legt uit; Vezelrijke voeding is belangrijk voor een goede mond- en darmgezondheid, de flora kan niet zonder vezels! Vezels ondersteunen daarmee de algehele gezondheid. Het belang van een gezonde flora in de mond en darmen Wees je lief voor je bacteriën dan zijn zij dat ook voor jou!! Het lichaam zit van nature vol micro-organismen, waaronder bacteriën, schimmels en virussen. Er zitten bacteriën op onze huid en slijmvliezen maar ze bevinden zich vooral in het spijsverteringskanaal en dan met name in de dikke darm. Elk lichaamsdeel heeft zijn eigen microbiële flora (bacteriën), ook wel microbioom genoemd. Dit microbioom wordt vanaf je geboorte gevormd en kan in de loop van de tijd met regelmaat veranderen. Factoren die hierop van invloed zijn: Een veranderd voedingspatroon Gebruik van antibiotica, de pil en bepaalde medicijnen Verhuizen naar een andere omgeving Werkomgeving Een gezonde flora in de mond en darm heeft een goede balans tussen een beschermende microbiële flora en een pathogene (ziekmakende) microbiële flora. Eet Vezels! Verschillende stoffen in onze voeding zijn van invloed op de samenstelling van ons microbioom, de darm- en mondflora. Voedingsvezels leveren geen voedingsstoffen aan het lichaam en ze kunnen niet verteerd worden in de dunne darm. Ze zorgen wel voor een verzadigend gevoel en ze zijn de belangrijkste voedingsbron voor de mond- en darmflora. We onderscheiden twee soorten voedingsvezels: fermenteerbaar en niet-fermenteerbaar. De fermenteerbare vezels worden ook wel prebiotica genoemd, een voorloper op de bekendere probiotica en ze hebben een direct effect op de samenstelling van je flora. Fermenteerbare vezels vind je vooral in groenten en fruit. Ze nemen water op en zijn vaak goed in wateroplosbaar. Vezels in groenten Eet jij 2 stuks fruit en 200 gram groenten per dag? Inmiddels is de 200 gram groenten die het voedingscentrum adviseerde al bijgesteld naar 300 gram groenten per dag. Er wordt echter niet verteld dat deze hoeveelheden nodig zijn voor een minimale gezondheid, het is dus de ondergrens. Wil je fitter worden en problemen in de mond voorkomen of oplossen dan kan je het beste de groenteconsumptie opschroeven naar minimaal 400 gram per dag en meer is nog beter. prebiotica in voeding Onze voeding bepaalt welk microbioom, flora wij creëren. Je hebt het dus zelf voor het grootste deel in eigen hand. Om het microbioom te veranderen moet een voedingspatroon langdurig volgehouden worden, dus geen kortdurend dieet maar een passende levensstijl. Dit is een voedingspatroon dat bestaat uit veel prebiotica. De meest waardevolle prebiotica vind je terug in voedingsmiddelen uit de composietenfamilie en in lelie-achtige planten. Dit zijn o.a. ui, prei, asperge, knoflook, witlof, aardpeer, schorseneren, artisjok, sla, andijvie, laurier. Lees ook de blog van Yvonne over de invloed van voeding op ontstekingen in de mond. Boeken die je na kan slaan over voeding, lifestyle en mondgezondheid zijn verkrijgbaar bij de betreffende auteurspagina's b.v. Louise Witteman en Yvonne Kort. MONDGEZONDHEID, prebiotica in voeding, Voedingsvezels leveren geen voedingsstoffen