Terug naar de homepagina
Alles wat u moet weten over Antibiotica na een tandartsbehandeling - Thumbnail

Alles wat u moet weten over Antibiotica na een tandartsbehandeling

In de mondzorg worden vaak ontstekingen aangetroffen, zoals wortelpuntontstekingen of ontstekingen aan het tandvlees. Het is belangrijk om zelfzorg te benadrukken, aangezien de behandeling veel tijd kost en regelmatig moet worden uitgevoerd. Bacteriën zijn vrijwel altijd de hoofdoorzaak van ontstekingen. Het misverstand dat antibiotica de oplossing zijn voor tandvleesontstekingen zoals parodontitis wordt uit de weg geruimd in dit artikel.

Antibiotica en tandvleesontsteking

Het geven van antibiotica bij een ernstige tandvleesontsteking zoals parodontitis is niet de oplossing. Er moet daadwerkelijk onder het tandvlees gereinigd worden door een mondhygiënist of parodontoloog om een abces te voorkomen. Als de oorzaak niet wordt aangepakt, kan de ontsteking blijven terugkeren.

Bacteriën resistentie

Door overmatig gebruik van antibiotica kunnen bacteriën resistent worden, wat een groot probleem is in de medische wereld. Daarom is het voorschrijven van antibiotica voorbehouden aan artsen en niet aan mondhygiënisten. Het is van essentieel belang om de oorzaak van de ontsteking aan te pakken.

Uitzonderingen bij aanhoudende ontsteking

Soms kan antibiotica worden voorgeschreven als de ontsteking blijft aanhouden, zelfs met goede mondhygiëne. Ook kan het nodig zijn bij specifieke gevallen, zoals bij kinderen met botverlies door tandvleesontsteking. Antibiotica kunnen ook tijdelijk worden voorgeschreven om pijn te verminderen of bij bloederige behandelingen voor patiënten met hartproblemen.

Probiotica

Het gebruik van antibiotica kan de goede bacteriën in de mond en darmen beïnvloeden. Daarom worden steeds vaker probiotica voorgeschreven om de mond- en darmflora te ondersteunen tijdens en na een antibioticakuur.